Naposledy aktualizováno 9. 4. 2025 autorem Monika
Máte rádi indickou kuchyni? Mezi nejznámější a nejoblíbenější indická jídla patří dhál z červené čočky. Tento tradiční pokrm vás skvěle zasytí a navíc si na něm pochutnají i vegani a vegetariáni. Náš indický čočkový dhál je velmi jednoduchý, zdravý a zvládne ho každý.
Co je indický čočkový dhál
Dhál je tradiční indický pokrm, který se připravuje z luštěnin, především z čočky. Červená čočka je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla.

Červená čočka jako součást zdravého jídelníčku
Červená čočka má v indické kuchyni dlouhou historii. Díky svému vysokému obsahu vlákniny má červená čočka pozitivní vliv na trávení a přispívá k udržení zdravého trávicího systému. Vláknina pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sytosti.
Červená čočka obsahuje také mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako je vitamín B, železo, zinek a hořčík.
Výhodou červené čočky je také její výborná chuť a textura, která se při vaření mění na jemnou a krémovou konzistenci. Díky tomu je červená čočka ideální ingrediencí pro mnoho kuchyní a pokrmu, včetně dhálu, polévek, salátů a omáček. Skvěle také nahradí maso ve vegetariánských a veganských jídlech.
TIP: Dýňové semínko – vše, co o něm potřebujete vědět

Jak připravit vynikající indický čočkový dhál
Existuje mnoho způsobů, jak si indický dhál připravit a výhodou je, že si ho každý může přizpůsobit podle své chuti. Někdo si ho může udělat ostřejší a více pikantní, zatímco ostatní dají přednost jemnější chuti.
Základem je kvalitní směs koření z mletého koriandru, chilli, kari, koření garam masaly, sušeného zázvoru a kurkumy. Koření si orestujte společně s nadrobno nakrájenou cibulkou a česnekem na olivovém oleji.
Pro správnou konzistenci si červenou čočku předem uvařte tak, aby byla správně měkká. Je možné červenou čočku vařit i přímo s omáčkou, ale je důležité si dát pozor, aby nebyla rozvařená nebo příliš tvrdá.
TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto

S čím podávat indický čočkový dhál
Tento tradiční indický čočkový pokrm se obvykle podává s rýží, čerstvým koriandrem a indických chlébem naan. V Indii se dhál tradičně podává na banánovém listu.
Pokud nejste vegani, můžete si k indickému dhálu připravit i tradiční nápoj mangové lassi, které si snadno připravíte rozmixováním zralého manga s jogurtem, mlékem, medem a kardamonem.
Jaké další recepty z červené čočky vyzkoušet?
Červená čočka je naprosto skvělá, protože je jednoduchá na přípravu. Zkuste například palačinky z červené čočky nebo čočkovou polévku. Skvělá je i proteinová omáčka k těstovinám a velikonoční sekaná z červené čočky.
TIP: Máte rádi piniové oříšky? Prozradíme vám vše, co o nich potřebujete vědět

Recept na indický dhál z červené čočky
Ingredience
Co budete potřebovat:
- 1 cibule, nakrájená na drobno,
 - 2 stroužky česneku, nakrájený na drobno,
 - olivový olej,
 - 1 plechovka sekaných rajčat,
 - 250 g červené čočky,
 - 1 ČL sušeného zázvoru,
 - 1 ČL kurkumy,
 - 1 ČL mletého koriandru,
 - 2 ČL koření garam masala,
 - 1/4 ČL kajenského pepře nebo chilli,
 - 1 ČL kari,
 - citrónová šťáva,
 - 250 ml zeleninového vývaru.
 
K podávání:
- Čerstvý koriandr,
 - rýže / naan,
 - mangové lassi.
 
Postup
- Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek.
 - Přidejte koření, rajčatový protlak, zeleninový vývar a vařte na mírném ohni cca 15 minut, dokud nezměkne cibule.
 - Přidejte uvařenou červenou čočku a povařte dalších 5 minut.
 - Dochuťte citrónovou šťávou a čerstvým koriandrem.
 - Servírujte s čerstvým koriandrem a rýží nebo naan.
 
