Naposledy aktualizováno 9. 4. 2025 autorem Monika
Pokud milujete mrkvový dort, tyto mrkvové muffiny jsou malou zmenšeninou populárního mrkvového dortu. Do těsta se přidává jablko, které mrkvovým muffinům dodá vláčnou a sladkou chuť. Díky tomu nemusíte používat tolik cukru.
Na mrkvové muffiny můžete přidat i polevu z kešu ořechů a udělat si tak spíše než muffiny takové malé cupcaky. Jsou ale vynikající i bez ní.
TIP: Máte rádi mrkvové dezerty? Pak vyzkoušejte náš luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone!
Nejlepší mrkvové muffiny jsou ty s jablky
Mrkvové muffiny jsou skvělé samy o sobě. Přidáním jablek do receptu však dostanou nový rozměr.
Jablka přidají vláčnost a přírodní sladkost, zatímco mrkev dodá receptu svěží a zemité tóny. Kombinace skořice, muškátového oříšku a hřebíčku jim dodává tu správnou chuť.
                    Skořice MLETÁ 500g
                    Muškátový ořech mletý 100g
TIP: 100% mrkvová šťáva v bio kvalitě bez přidaného cukru
Jsou mrkvové muffiny zdravé?
Mrkvové muffiny jsou výživné a zdravé, obsahují hodně vlákniny a vitamínů. Mrkev je bohatá na beta-karoten, což je antioxidant, který tělu pomáhá bojovat proti volným radikálům.
Jablka jsou pak plná vitamínu C a vlákniny, která pomáhá trávení. Pokud chcete mrkvové muffiny vyrobit úplně zdravě, můžete cukr nahradit javorovým sirupem, stévií či čekankovým sirupem či jinou alternativou cukru.
TIP: Už jste zkoušeli arašídový krém? Ti, co ho ochutnali, by si nejraději pořídili do zásoby arašídové máslo 1000g. Takové přání zatím splnit nedokážeme, ale máme pro vás arašídové máslo v 300g množství. A kdo řekl, že musíte zůstat pouze u jednoho balení?

Recept na nejlepší mrkvové muffiny: Zdravé a chutné
Equipment
- Co budete potřebovat
 
Ingredience
- 2 hrnky hladké špaldové mouky,
 - 1/2 hrnku cukru či jiného sladidla,
 - 2 ČL jedlé sody,
 - 2 ČL prášku do pečiva,
 - 2 ČL skořice,
 - 1/4 ČL mletého muškátového oříšku,
 - 1/8 ČL mletého hřebíčku,
 - 1/4 ČL košer soli,
 - 1 šálek olivového či mandlového oleje,
 - 4 velká vejce,
 - 3 střední mrkve, nastrouhané,
 - 2 střední sladká jablka, nastrouhaná,
 - 1 šálek nahrubo nasekaných pekanových ořechů (nebo vlašských ořechů),
 - 1/4 šálku strouhaného kokosu.
 
Co budete potřebovat na kešu polevu
- 1/2 šálku naturálních kešu ořechů (namočených v horké vodě 1 hodinu nebo studené vodě 6-8 hodin),
 - 1/2 šálku kokosového mléka z plechovky,
 - 3-4 PL javorového sirupu,
 - 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje,
 - 1/4 ČJ citronové kůry,
 - 1-2 PL citronové šťávy,
 - 1 lžička čistého vanilkového extraktu,
 - 1/4 lžičky lžičky mořské soli.
 
Postup
Jak na muffiny:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů.
 - Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a sůl.
 - Vmícháme olej a vejce, mrkev, jablka, pekanové ořechy a kokos.
 - Do formiček na muffiny nalijte těsto, tak aby je naplnilo do ¾. Pokud nemáte silikonové formičky, je třeba je předtím vymazat olejem.
 - Pečte po dobu 20–25 minut.
 
Jak na kešu polevu:
- Namočené kešu ořechy sceďte a rozmixujte s ostatními ingrediencemi do hladka.
 - Ochutnejte a dochuťte citronem, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem dle chuti.
 - Přeneste polevu do střední mísy (s prostorem pro míchání/ šlehání) a přikryjte. Vložte do mrazáku a nechte v mrazáku 2-4 hodiny, dokud nebude poleva dostatečně tuhá.
 - Poté ji vyndejte, promíchejte a může s ní ozdobit vaše mrkvové muffiny.
 
